Drakflygning & drakstyrning

Söker du en lika spännande som avslappnande hobby?
drakflygningDrakflygning styra_drakeDrakflygning kex

Tycker du om att vara i naturen och vill inte spendera en förmögenhet på dyr utrustning? Då är drakflygning perfekt för dig. Det finns olika område, beroende ålder och intresse:

 • Drakflygning
  kallas det när man flyger en drake på en lina t.ex. den klassiska barndrake
 • Drakstyrning
  kallas det när man styra en drake med 2 eller 4 linor (olika former finns)
  Undantag: Traditioneller kampdrakar styrs med bara en lina
 • Powerkiting (4 linor)
  kallas det när man åker fram med hjälp av en skärmdrake, t.ex. på skridskor, på ATB…
 • Stuntkiting (2 linor)
  kallas det när man styr en deltadrake och gör olika tricks med den
 • Kitesurfing (4 linor; tillhör till vattensport)
  kallas det när man surfer med hjälp av en speciell drake, som även klara sig på vattnet

Vanligtvis börjar man med en drake på en lina, som är lämpligt för alla över 4 år. Många länder har en lång drakflygningstradition t.ex. China och där är det ingen ovanlig bild att se en vuxen människa med en drake. Även i Europa finns många länder där drakflygning är ett mycket vanligt hobby.

Att styra en drake på 2 eller 4 linor (lämpligt för alla över ca 8 år) kan upplevas väldig olika, beroende på vilken drakmodell man välja:

 • Klassisk rombformad drake med 2 linor:
  Den långa svansen som följer varje rörelse ger en vacker flygbild, liksom en dans. Att styra denna draken kan vara ett meditativt upplevelse, särskilt i förbindelse med musik.
 • Deltaformad drake med 2 linor:
  En sportig och snabb variation. Målet är att styra denna draken mycket snabb eller att „rita“ olika former i himmelen t.ex. kretsar, spiraler, fyrkant och lära sig att behärska tekniken.
 • Skärmdrake med 2 linor:
  Här spelar det ingen roll hur fint det ser ut på himmelen – bara draken drag tillräckligt! Målet är att vinner dragkampen mot vinden. Desto större draken – desto mer kraft! Det gäller att hålla i!
 • Skärmdrake med 4 linor:
  Bredvid de vanliga 2 styrlinorna finns nu även 2 bromslinor på draken, vilken ger en bra kontroll över skärmen. Med bromslinorna finns det möjligheten att åka efter, dvs att låta sig drag ifrån vindkraften på t.ex ett ATB, skidor, skridskor eller en buggy. Men även om man inte ha något under fötterna, så kan man hoppa ganska hög genom luften, när man har lärt sig att få kontroll. Detta tillhör „Extreme Sport„.

Hos oss kan du prova att flyga en drake på en lina!
Hos oss kan du lära dig att styra en drake på två eller fyra linor*.

* För att styra en 4-linors-drake krävs att man behärska en 2-linors-drake! Drakflygning är alltid väderberoende och det är därför vi aldrig kan lova en särkilt tid för drakflygning eller -styrning.